Situația terenurilor agricole și a exploatațiilor agricole din România

Suprafața agricolă a României se întinde pe 14,6 milioane de hectare de teren. Astfel, România are suprafețe întinse cultivate cu cereale, dar media de producție este relativ scăzută, producându-se 4,4 tone de porumb la hectar, 3,4 tone de grâu, 2 tone de floarea soarelui, considerabil mai puțin decât în alte state ale Uniunii Europene. Doar 2,5% din managerii exploatațiilor agricole au studii de specialitate. În plus, o treime din populația țării lucrează în agricultură, în special în cea de subzistență. Aproximativ 4 milioane de exploatații individuale (dintre care 2,7 milioane neviabile economic), pe persoană fizică, lucrează 65% din întreaga suprafață agricolă a țării. Restul de 35% din teren este exploatat de fermele cu personalitate juridică ce susțin producția.

1. Ce sugestii și instrumente financiare are la dispoziție Comisia pentru a susține exploatațiile individuale astfel încât acestea să devină productive?

2. Ce recomandări poate face Comisia pentru ca autoritățile române să poată susține pregătirea managerilor de exploatații agricole?