Stocurile de soia vor scădea cu 13 % în 2020, iar prețurile vor crește

Potrivit estimărilor ABN Amro, prețurile cerealelor sunt puternic influențate, pe lângă boli și insecte, de condițiile meteorologice nefavorabile. Volatilitatea mare a prețurilor la soia din 2019 a fost cauzată de ofertã, aceasta fiind puternic afectată de condițiile meteo. În SUA, inundațiile și precipitațiile abundente au întârziat plantarea, iar fermierii din UE, Rusia și Australia s-au confruntat cu perioade de seceta. În final, toate aceste întâmplări au afectat calitatea și cantitatea de soia produsă. România, locul 2 în UE la producția de soia, înregistrează o scădere a producției din cauza secetei.

Astfel, investitorii au devenit sceptici, încrederea acestora scăzând, iar prețurile au devenit volatile pe termen scurt. O altă cauza a volatilității prețurilor este pesta porcină africană care a lovit și China, fapt care determina o scădere a cererii de soia. Pentru anul 2020 se estimează o creștere a cererii de 2% și o scădere a producției de cca 4%. Acest fapt va duce la o scădere de 13% a rezervelor mondiale de soia și la o piața extrem de volatilã.

Care sunt instrumentele Comisiei pentru a stabiliza piața, astfel încât consumatorii din UE să nu fie afectați de volatilitatea prețurilor?

Răspuns dat de dl Wojciechowski
în numele Comisiei Europene
Referința întrebării: E-001074/2020

Se preconizează că aprovizionarea totală pe piața mondială cu semințe de soia este suficientă, în ciuda unei scăderi a producției și a creșterii consumului în anul de comercializare 2019/20. Reducerea anuală semnificativă a stocurilor trebuie privită în contextul stocurilor-record înregistrate la sfârșitul anului de comercializare precedent(1). Pentru anul de comercializare 2020/21, primele estimări sugerează extinderea zonelor cultivate cu soia, ceea ce ar duce la o redresare a producției(2).

UE nu aplică taxe pentru semințele de soia și pentru hrana pentru animale. Comisia nu intervine pentru a influența evoluția prețurilor internaționale. Modificările prețurilor reflectă evoluția cererii și a ofertei și transmit semnale importante pieței. Soia importată este utilizată în principal pentru hrana animalelor. Producătorii de furaje combinate au posibilitatea de a modifica compoziția furajelor combinate prin înlocuirea semințelor de soia cu alte cereale, dacă aceste produse sunt mai competitive.

Comisia lucrează la dezvoltarea în continuare a plantelor proteice cultivate în UE. Raportul(3) privind dezvoltarea proteinelor vegetale explorează posibilitățile de a încuraja producția și de a îmbunătăți analiza pieței și transparența, în sprijinul operatorilor de pe piață. Site-ul internet Observatoarele piețelor(4) furnizează deja informații actualizate periodic cu privire la prețuri, contribuind astfel la o mai mare transparență a piețelor de mărfuri din UE.