Țările UE militează pentru energie verde, dar exportă poluare

Marile puteri europene preferă energia verde și țin foarte mult la protecția mediului, când vine vorba despre propriile teritorii, dar asta nu le împiedică să exporte tehnologii poluante în alte țari. Companiile energetice din anumite țări ale UE au fost susținute puternic în ultimii ani de către guverne să exporte tehnologie pentru centralele pe cărbune, cel mai poluant combustibil fosil.

Un document intern al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, citat de publicația EU Observer arată că, circa 3,8 miliarde de euro din banii europeni au fost utilizați ca și garanții pentru buna execuție a acestor proiecte. În România extracția de cărbune se apropie de minimul ultimilor 20 de ani.

În timp ce legislația din cadrul Uniunii Europene insistă pe respectarea politicilor comune de protecție a mediului, nimic nu împiedică statele europene să își folosească agențiile guvernamentale ca giranți ai exportului de tehnologii poluante pentru alte state din lume.

Are în vedere Comisia semnarea unui memorandum global pentru reducerea emisiilor poluante, ca soluție pentru țările afectate de poluarea excesivă?