UE intensifică cooperarea în domeniul cercetării și inovării pentru combaterea COVID-19!

PPEComisia și statele membre ale UE vor coordona și mai îndeaproape activitățile de cercetare și inovare în lupta împotriva coronavirusului. În cadrul unei reuniuni prin videoconferință, miniștrii cercetării din UE au sprijinit planul de acțiune „ERAvsCorona”, care a provenit rapid din dialogurile între departamentele Comisiei și ministerele naționale.

Planul conține 10 acțiuni prioritare pe termen scurt pentru combaterea coronavirusului, bazate pe un efort comun fără precedent. Statele membre UE au salutat în special propunerea de extindere a testelor clinice de terapii finanțate de UE, apelul interdisciplinar preconizat pentru a găsi soluții inovatoare privind măsurile medicale și de pregătire, eventuala finanțare suplimentară a apelurilor în derulare pentru întreprinderile mici și mijlocii inovatoare prin intermediul Consiliului european pentru inovare și o nouă platformă de schimb de date de cercetare cu privire la coronavirus.

Mariya Gabriel, comisara pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Cercetarea și inovarea oferă atât speranța, cât și cunoștințele științifice de care avem nevoie pentru a combate coronavirusul. Pentru a avea un impact mai puternic, trebuie să cooperăm îndeaproape în întreaga UE și nu numai. Salut călduros sprijinul acordat de miniștri primelor acțiuni „ERAvsCorona”. Acestea oferă o bază excelentă pentru coordonare, schimbul de informații și de date de cercetare, respectiv finanțarea acțiunilor prioritare. Unindu-ne forțele vom fi mai puternici în combaterea acestui virus.”