Utilajele agricole, mai scumpe din cauza creșterii prețului oțelului!

PPE Compania de inginerie McAree Engineering a anunțat că prețurile produselor sale vor crește cu 20 % din cauza scumpirii oțelului. Astfel, unii producători irlandezi sunt obligați să-și revizuiască ofertele pentru echipamentele și utilajele agricole. Această companie produce și furnizează echipamente de producție a furajelor pentru fermierii din Marea Britanie și Irlanda.

În al doilea trimestru al acestui an, costul oțelului a crescut cu 540 euro pe tonă față de primul trimestru. Pe parcursul anului 2021, prețul angro al acestuia a crescut cu peste 400 %, un record. Din cauză că Rusia și Ucraina furnizează majoritatea materiilor prime, precum minereul de fier și cocsul, iar Rusia este un exportator major de oțel în sine, costurile producției de oțel sunt la cote maxime. Prețul altor metale necesare pentru producția de oțel, precum nichelul, de asemenea a crescut.

Unele fabrici de oțel au fost deja nevoite să-și închidă producțiile în perioade de cerere de putere maximă, din cauza creșterii costurilor la energia electrică și gaz. S-a redus astfel producția totală cu până la 10 %.

WhatsApp Image 2022-08-09 at 11.32.59

Așadar am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris prin care mi-am dorit să aflu prin ce măsuri poate Comisia să susțină producția utilajelor agricole în acest context?

Vă redau mai jos răspunsul primit de la domnul Breton, în numele Comisiei Europene:
“Comisia ia diverse măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze consecințele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia.

În martie 2022, Comisia a adoptat un cadru temporar de criză care permite statelor membre să acorde ajutoare în sume limitate pentru întreprinderile afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contrasancțiunile aferente, să asigure faptul că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaze și energie electrică.

La 18 mai 2022, ca răspuns la dificultățile și la perturbările pieței mondiale a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Comisia a prezentat Planul REPowerEU . REPowerEU este un plan de economisire a energiei, de accelerare a producției și implementării de energie curată și de diversificare a surselor noastre de energie. Pentru a spori reziliența industriei și a-i mări competitivitatea, Comisia își va intensifica activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU. În plus, Comisia este conștientă de problema coordonării eforturilor statelor membre pentru asigurarea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile a actorilor din industria europeană.

În paralel, prin intermediul Rețelei întreprinderilor europene, Comisia a lansat platforma pentru reziliența lanțului de aprovizionare . Această platformă de corelare ajută întreprinderile să păstreze, să restructureze sau să înlocuiască lanțurile de aprovizionare existente, să găsească noi parteneri în Europa și să se aprovizioneze cu materiile prime, piesele, componentele și/sau produsele (semi)finite sau serviciile de care au nevoie pentru a-și menține activitatea de producție.”