România a ocupat un loc fruntaș în ceea ce privește efectivul de ovine, poziționându-se pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul exportul ovinelor, cu încasări de peste 150 de milioane de euro. Totuși, membrii asociațiilor crescătorilor de ovine anunță că o mare parte din fermieri sunt constrânși să-și vândă efectivele. Acest fapt este cauzat atât de secetă, dat fiind că prețul furajelor a crescut, cât și de lipsa forței de muncă. Persoanele tinere manifestă o reticență față de acest sector, având în vedere veniturile reduse și programul de lucru care de cele mai multe ori îi privează de viața personală. O altă problemă întâmpinată de fermieri este discrepanța între prețul cu care se vând ovinele și cel din supermarket. Chiar dacă prețurile din marile magazine au rămas constante, costul ovinelor a scăzut, ajungând la o sumă insignifiantă.

Care este punctul de vedere al Comisiei cu privire la situația crescătorilor de ovine care sunt constrânși să-și vândă efectivele?

Ce măsuri recomandă Comisia autorităților române pentru a sprijini crescătorii de ovine și pentru a menține poziția fruntașă pe care România o ocupă în ceea ce privește efectivul de ovine?