Laptele fermierilor români ajunge hrană pentru porci în timp ce importurile de produse lactate cresc galopant!

PPEDezastrul politicilor guvernului PSD-ALDE, confirmat încă o dată de INS. În primele cinci luni din acest an, exporturile României de alimente și animale vii în Uniunea Europeană au scăzut cu 1,5% comparativ cu aceeași perioadă din 2018, în timp ce importurile au avut un avans de 13%. O analiză a Băncii Naționale a României arată că sectorul alimentar autohton este unul dintre cele mai slabe la nivel european.

Deficitul comerțului internațional cu produse alimentare s-a adâncit continuu în ultimii ani, deși cererea românilor pentru alimente este în creștere. Din păcate, importurile de produse lactate cresc la cote alarmante. În perioada ianuarie – aprilie 2019, România a exportat 20 de tone de unt în Uniunea Europeană, dar în aceeași perioadă a importat 3.450 tone din țări membre UE, mai mult cu 19% comparativ cu perioada similară de anul trecut. România a exportat 3.494 tone de brânză în spațiul comunitar, în primele patru luni din acest an, dar a importat 24.040 tone, cu 3% mai mult.

În timp ce producătorii români sunt constrânși să vândă litrul de lapte la prețul derizoriu de 60 de bani, importurile de produse lactate cresc în ritm alarmant. Problemele sunt multe în acest sector, dacă ne gândim doar la un lucru anormal, şi anume că preţul unui litru de lapte este mai mic decât al unui litru de apă minerală, ne dăm seama cât de nedreaptă este, până la urmă, această lume, să cu sectorul de lactate. Situația este deosebit de îngrijorătoare, mai ales că fabricile de lapte românești sunt nevoite să-și restrângă activitatea ca urmare a costurilor mari de producție, a comercianților, care preferă să achiziționeze lapte din import la prețuri mai scăzute și, nu în ultimul rând, a consumatorilor, care nu promovează consumul produselor autohtone. Am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care i-am solicitat să îmi comunice care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române în ceea ce privește încurajarea consumului de produse alimentare autohtone, în principal produse lactate astfel încât fermierii români să fie sprijiniți. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi.