Pe lângă un sprijin consistent care ar trebui dat crescătorilor de bovine, Comisia Europeană trebuie să evalueze posibilitatea limitării importurilor de carne de vită din afara UE pentru a nu-i falimenta pe fermierii europeni!

PPEÎn cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a fost susținută o prezentare de un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) privind situația actuală de pe piețele agricole. În cadrul intervenției pe care am avut-o, am atras atenția asupra provocărilor multiple cu care se confruntă crescătorii de bovine și necesității introducerii unor măsuri de sprijin concret. De asemenea, ar trebui evaluată posibilitatea de a limita într-o formă sau alta importurile din afara UE de carne de vită.

Mai mult, am readus în discuție abordarea incoerentă a Comisiei cu privire la carnea roșie. Pe de-o parte, acest produs nu intră în programul de promovare a Comisiei Europene din cauză că această instituție asociază apariția cancerului de consumul de carne roșie, dar pe de altă parte, Comisia Europeană sprijină importurile de carne roșie din afara UE. Un consum echilibrat de carne roșie nu afectează sănătatea umană, ci dimpotrivă, are efecte benefice. La final, am subliniat necesitatea creșteriii accesibilității produselor bio pentru că ne putem afla în situația în care nu vom mai avea cerere pentru aceste produse.

Dar iată intervenția pe care am avut-o:

Mulțumesc, domnule președinte. Aș dori să fac câteva observații pe marginea expunerii făcute, în mod special, cu privire la carnea de vită. Domnule director, cred că aveți date eronate din teren, cel puțin, în România lucrurile stau cu totul altfel. Având în vedere că sectorul HoReCa a fost închis, iar carnea de vită se consumă cu precădere în restaurant, acest lucru a dus la o scădere drastică a prețurilor, cel puțin în țara de unde provin, repet, unde prețul la kilogramul de carne de vită de reformă este de aproape 1 euro, iar pentru vițeii îngrășați, prețul este de 1,8 euro aproximativ pe kilogram. Acesta este mult sub prețul de cost pe kilogramul de carne produs, iar acest lucru în condițiile în care avem o logică a creșterii prețurilor a furajelor. Avem o creștere cu 30% a prețului la porumb, comparativ cu acum 2 luni de zile.

În același timp, v-aș ruga să evaluați posibilitatea limitării importurilor de carne de vită din afara UE. Altfel, îi sufocați pe fermierii din interiorul UE, mai ales dacă nu veniți cu sprijin consistent în această perioadă. În opinia mea, sectorul zootehnic a fost cel mai afectat de această criză generată de COVID-19. Animalele nu le poți pune într-un raft, să aștepte până trece COVID-ul. Acest lucru va trebui să îl aveți în vedere.

Pe de-o parte, avem o abordare ce suferă de o fractură de logică privind carnea roșie. Din perspectiva Comisiei, consumul de carne roșie reprezintă un factor ce duce la apariția cancerului, motiv pentru care au scos carnea roșie din programul de promovare a produselor agroalimentare. Pe de altă parte, venim cu resurse financiare, ce-i drept, modeste, cu ajutorul cărora stimulăm bunăstarea animalelor, iar în același timp, avem importuri de carne roșie. Hotărâți-vă odată! Dacă avem de-a face cu carne roșie care provoacă cancer, atunci haideți să nu mai importăm carne roșie din afara UE. A fost o greșeală din partea Comisiei Europene că a venit cu această comunicare deoarece consumul echilibrat de carne roșie nu are cum să dăuneze sănătății, ci dimpotrivă, îi îmbunătățește sănătatea.

O ultimă chestiune referitoare la piața pentru produsele bio. Aseară am mers la magazinul Carrefour de lângă Parlament pentru a-mi cumpăra niște legume. Am fost șocat să văd diferența de preț dintre produsele în sistem classic produse, de exemplu, ardeiul era 3 euro per kilogram, iar cel bio era 14 euro per kilogram. Domnule director, haideți să vedem cât de accesibile sunt aceste produse bio pentru consumatori. Dacă nu avem un echilibru în ce privește sprijinirea producătorilor bio, o să avem produse bio pe piață, dar nu vom avea cine să le cumpere. Mulțumesc.

Reprezentantul DG AGRI, a transmis următoarele mesaje: „Comisia va publica un plan de acțiune privind agricultura bio. Trebuie să ținem cont de cum reacționează consumatorii. Comisia spune că, carnea roșie are un loc legitim în regimul alimentar al oamenilor, dar carnea roșie trebuie produsă într-un mod cât mai durabil posibil. Carnea roșie produsă sustenabil și durabil nu se pune problema să nu fie consumată.

Criza COVID-19 afectează sectorul agro-alimentar. Cererea pentru alimente nu este elastică, însă provocările nu lipsesc. Nu se poate să generalizăm pentru că anumite sectoare au fost influențate negativ mai multe decât altele. În unele sectoare, COVID-19 a avut un impact pozitiv, în altele, efectul a fost devastator. În HoReCa, turism, consecințele au fost puternice.Fabricile de prelucrare a alimentelor au trebuit să își schimbe sistemele de producție.

O tendință semnificativă o reprezintă dăunătorii, este o mare provocare. Se restricționează folosirea neonicotinoidelor. În ce privește lactatele, prețurile au fost bine menținute. Laptele lichid a mers foarte bine. Sectorul lactatelor nu pune mari probleme. Sectorul cărnii de vită-având în vedere că cererea a stagnat, totuși sectorul s-a menținut destul de bine. Consumul de carne de miel și de oaie a crescut foarte bine. Carnea de pasăre- prețul a scăzut foarte mult, asta în ajunul Crăciunului, dar este un sector care are un ciclu de adaptare scurt. Carnea de porc- un sector care ridică temeri. Este mai predictibil acest sector, a fost interdicția importurilor din China, ritmul de sacrificare la abatoare a fost încetinit, asta a afectat prețurile. 45% din sectorul cărnii de porc depinde de China.”