Comisia Europeană depune eforturi susținute în vederea producerii unui vaccin împotriva Pestei Porcine Africane!

PPERecent, ministrul Agriculturii din Vietnam a declarat faptul că Universitatea Națională de Agricultură din Vietnam este aproape de producerea unui vaccin împotriva Pestei Porcine Africane (PPA). Până în acest moment, vaccinul a fost testat în laboratorul universității și în trei ferme din nordul țării. Primele studii au arătat că 31 din 33 de porci vaccinați au rămas sănătoși în urma tratamentului. Porcii nevaccinați, din alte ferme din regiune, au murit din cauza virusului. Studiul arată că scroafele vaccinate au dat naștere unor purcei perfect sănătoși. Ministrul agriculturii a afirmat că va trimite organizațiilor internaționale de sănătate animală probe de carne infectată de la animalele care au supraviețuit pentru cercetări amănunțite. Cercetătorii vietnamezi sunt de părere că o testare pe scară mai largă a vaccinului ar putea ajuta la producerea mai rapidă a unui medicament eficient. Având în vedere aceste aspecte, am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice care sunt instrumentele pe care Comisia le are la îndemână pentru a sprijini studiile internaționale și a identifica soluții împotriva PPA.

Cu puțin timp în urmă am primit răspunsul Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, domnul Phil Hogan, care mi-a transmis faptul că instituția europeană depune eforturi susținute în vederea producerii antidotului împotriva Pestei Porcine Africane, boală care face ravagii în fermele din România și nu numai.

Vă redau în cele ce urmează răspunsul domnului Comisar Hogan:
’’Până în prezent, toate încercările de a crea un vaccin sigur și eficient împotriva pestei porcine africane (PPA) au eșuat. Însă noile tehnologii și metodologii oferă și alte oportunități și se depun tot mai multe eforturi în această direcție. În paralel, sunt luate măsuri pentru a înțelege mai bine această boală și pentru a identifica mijloacele de abordare a acesteia în Europa și la nivel mondial. În ceea ce privește cercetarea finanțată prin programul-cadru Orizont 2020, există un set cuprinzător de inițiative. Printre proiectele în curs se numără „Swinostics” (diagnosticarea mai multor boli porcine,inclusiv PPA), „VetBioNet” (un proiect de infrastructură de cercetare al UE pentru bolile contagioase, inclusiv privind PPA), „ASF-STOP” (o rețea care implică parteneri internaționali) și „DEFEND” (identificarea factorilor determinanți pentru apariția PPA în Europa și elaborarea unor instrumente pentru gestionarea acesteia). De asemenea, sunt prevăzute acțiuni preliminare pentru dezvoltarea devaccinuri. În cadrul cererii de propuneri din 2019 pentru programul Orizont 2020, la tematica SFS-12-2019 a fost selectat un proiect, cu parteneri internaționali, în vederea dezvoltării unui vaccin (cu o finanțare din partea UE în valoare de 10 milioane EUR).
În cadrul aceleiași cereri, a fost selectată o propunere de cofinanțare din partea Rețelei Spațiului european de cercetare (ERA-Net) pentru a încuraja coordonarea internațională privind bolile infecțioase la animale, cu un accent deosebit pe PPA. De asemenea, consorțiul internațional de cercetare STAR-IDAZ IRC, o alianță internațională a organismelor de cercetare în domeniul sănătății animale, al cărui secretariat este sprijinit de programul Orizont 2020, a înscris PPA în cadrul priorităților sale și a elaborat o foaie de parcurs în materie de vaccinare, în consultare cu Alianța mondială de cercetare privind pesta porcină africană.’’