Producătorii de cartofi în pragul falimentului

În ultima perioadă se trag semnale de alarmă destul de puternice cu privire la producția de cartofi din România. Se subliniază faptul că în ultimii ani producătorii au reușit cu greu să își acopere costurile de producție. De exemplu, anul trecut kilogramul de cartofi a fost vândut cu 30,40 de bani, pe când pe piață nu se găseau sub prețul de 1 leu. Costurile pe hectar se ridică undeva la 15 000 de lei.

O altă problemă cu care se confruntă cultivatorii de cartofi din România e dispariția soiurilor românești. Ceea ce se găsește în acest moment pe piața din România și este vândut sub titulatura de cartof „nou” este, de fapt, produs importat din țări extracomunitare pentru că în România, datorită probabil și condițiilor meteo (umiditatea a fost foarte crescută în ultima perioadă), cartofii nu au reușit să crească atât de mult încât să poată fi scoși pe piață.

Toate aceste probleme duc la scăderea suprafețelor cultivate cu cartofi pe întreaga suprafață a țării. De asemenea, tendința hipermarketurilor spre achiziționarea de produse din import nu ajută la încurajarea fermierilor din țara noastră spre a investi în continuare în plantarea de cartofi.

Ce măsuri consideră Comisia că ar putea fi aplicate pentru ca producția de cartofi să nu scadă atât de drastic în România?

Ce măsuri ar putea fi aplicate pentru încurajarea fermierilor în a cultiva în continuare cartofi?