Promovarea produselor agricole autentice românești trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare administrație locală!

PPEAlături de colegii din PNL Cluj, primarul orașului Huedin, Mircea Moroșan, de consilierii județeni Marinela Marc și Marius Bălaj, de președintele OFL Cluj, consilierul local Mihaela Suciu, am avut plăcerea de a participa astăzi la Sărbătoarea Ciupercilor și a Fructelor de Pădure de la Dealu Negru, comuna Călățele, administrație condusă de colegul meu, Vasile Tripon. 

Ne-am bucurat să ne reîntâlnim cu cetățenii din comuna Călățele, județul Cluj, oameni vrednici, recunoscuți pentru hărnicia și autenticitatea lor. Din păcate, nici această zonă nu este ocolită de probleme, în special probleme care țin de sectorul agricol precum lipsa unor centre de colectare a fructelor de pădure și a ciupercilor, bogății ale naturii insuficient exploatate de care se bucură mai mult străinii, precum și lipsa formelor de asociere în vederea absorbției fondurilor europene. Din păcate, oamenii din zonele de munte și de deal din România nu găsesc un sprijin real în autoritățile naționale, iar acest lucru este confirmat prin lipsa de viziune și de măsuri a autorităților pentru dezvoltarea zonelor.
Alături de colegii mei, am discutat cu cetățenii de aici și i-am încurajat în primul rând să se asocieze pentru a absorbi mult mai ușor fonduri europene care să îi ajute să își dezvolte afaceri și să genereze locuri de muncă. Nu este normal ca pentru o bucată de lemn să se confiște mașini sau să se aplice amenzi a căror plată să trebuiască să vinzi animalul din bătătură. Nu este normal ca litrul de lapte să fie mai ieftin decât un litru de apă de izvor.
Este păcat că sume considerabile din fondurile europene stau neatinse pentru că, în primul rând statul nu are capacitatea de a fi un real sprijin și ajutor pentru cetățeni în vederea oferirii de informații cu privire la aceste fonduri. În calitate de europarlamentar și de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, voi continua ca și în perioada următoare să ofer sprijin și informații cetățenilor cu privire la fondurile europene puse la dispoziție de Comisia Europeană, pentru că doar așa România se poare dezvolta: prin creștere economică și locuri de muncă, și nu prin pomeni și măsuri care să omoare mediul de afaceri, așa cum face astăzi Guvernul PSD.
Fiecare cetățean al acestei țări trebuie să trăiască prin exploatarea resurselor locale acolo unde trăiesc iar statul este obligat să le asigure posibilitatea de a trăi din valorificarea acestor resurse, fie că vorbim de exploatarea lemnului, fie că vorbim de exploatarea fructelor de pădure, a ciupercilor sau din creșterea animalelor. Statul are obligația de a dezvolta acele capacități de producție care să permită prelucrarea acestora pe plan local pentru a se genera locuri de muncă și creștere economică în aceste zone. Celor care înfruntă vicisitudinile vremii și condițiile aspre ale acestor locuri, statul ar trebui în primul rând să îi scutească de impozite ci să facă investiții publice, așa cum se întâmplă de altfel în Franța sau în Germania.
Există fonduri europene pentru asta, trebuie doar să știm să le atragem și să le folosim.
Îi mulțumesc primarului comunei Călățele, domnul Vasile Tripon pentru invitația de a participa la evenimentul de astăzi și îl felicit atât pe domnia sa cât și întreaga echipă de consilieri locali ai PNL pentru inițiativa de a promova produsele autentice românești. De asemenea, îi mulțumesc artistului Marius Ciprian Pop pentru discuția avută și pentru faptul că prin cântec și port este un real promotor al valorilor tradiționale românești.