„În această situație de urgență, valorile noastre europene supraviețuiesc, iar democrația nu se oprește!”

PPEAstăzi, am participat la ședința plenară a Parlamentului European, organizată prin intermediul sistemului de videoconferință. În cadrul lucrărilor plenare, a fost organizată o dezbatere pe marginea Rezoluției: Coronavirus- Acțiunea coordonată a Uniunii Europene pentru a combate pandemia COVID-19 și consecințele sale, la care au participat reprezentanții Consiliului și Comisiei Europene.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a subliniat următoarele idei: „Bună dimineața tuturor colegilor care sunt de față, dar și celor care ne urmăresc prin sistemul de videoconferință. În aceste momente, profesioniștii din sănătate sunt în linia întâi și ei merită tot sprijinul și admirația noastră, precum și pentru generozitatea cu care lucrează. Gândurile noastre se îndreaptă către toți cei care lucrează împreună cu noi pentru combaterea acestei pandemii. Parlamentul din Strasbourg va putea fi folosit ca locație de urgență. Inițiativele Parlamentului s-au luat în condiții de urgență. Fiecare efort de a păstra Parlamentul deschis și funcțional arată că instituțiile noastre sunt pregătite să aibă grijă de oameni. În această situație de urgență, valorile noastre supraviețuiesc, iar democrația nu se oprește. Vrem ca din această criză să ieșim mai puternici. UE ia măsuri pentru a susține cercetarea, pentru a menține locurile de muncă, pentru a oferi ajutor fermierilor, pescarilor, lucrătorilor. Facem un apel către Comisia Europeană: ne dorim ca ieșirea din această stare de urgență să fie ordonată și coordonată. Este important să ne menținem democrațiile vii. Angajamentul nostru este menit să dea indicații cu privire la cele mai bune măsuri. Trebuie să dăm dovadă de ambiție pentru că cetățenii noștri așteaptă răpunsuri rapide de la noi.”

Charles MICHEL, în numele Consiliului, a transmis următorul mesaj: „Doresc și eu la rândul meu să îmi încep intervenția cu un sprijin pentru cei care în mod direct sau indirect sunt afectați de acest virus și să îmi exprim mulțumirea pentru toți cetățenii care s-au mobilizat și au acceptat restricțiile impuse. Ultimul Consiliul European a dat președintele Comisiei Europene un dublu mandat pentru a putea intra într-o strategie de exit. A doua parte a mandatului se referă că propunem șefilor de stat și de guverne o strategie comună pentru a putea relansa și transforma economia. Care sunt cele patru capitole pentru care este foarte important să avem o dezbatere? Prima prioritate: piața unică. Trebuie să vedem cum aceasta va fi relansată cât mai repede cu putință. Trebuie să dezvoltăm o strategie puternică pentru a investi. Ambiția geopolitică trebuie să fie accentuată. De asemenea, cum trebuie să arate guvernanța europeană? Cum putem trage învățăminte din această criză? Conferința privind viitorul Europei anunțată de curând va fi de mare folos. Istoria europeană a demonstrat faptul că în momente în care ne confruntăm cu momente grele, atunci găsim soluții.”

Ursula VON DER LEYEN, președinta Comisiei Europene, a subliniat următoarele idei: „Gândurile noastre se îndreaptă către toate victimele. Nu putem depăși o pandemie de asemenea amploare fără adevărul despre tot: date științifice, acțiunile noastre. Acum Europa s-a transformat în inima care zvâcnește pentru realitate. Doctori din România, asistente din Polonia care salvează vieți în Italia. Am văzut solidaritate de la est la vest, de la sud la nord. UE ne va ajuta, ne va duce la liman.
Acum avem o inițiativă comună în ceea ce privește dispozitivele medicale, încercăm la nivel central să achiziționăm echipamentele necesare, am creat o echipă de experți din Europa. Fiecare euro disponibil pe care îl avem îl vom valorifica la maxim pentru a proteja cetățenii. 3 miliarde de euro pot fi utilizați acolo unde sunt necesari. Prin pachetul pe care îl vom adopta azi, Europa își va proteja cetățenii și modul de trai. Europa a făcut mai mult în ultimele 3 săptămâni decât în primii patru ani ai crizei. Răspunsul colectiv al UE depășește 3000 de miliarde de euro. Este cel mai impresionant răspuns de pe glob. Sigur că va trebui să facem mult mai mult. Am convingerea că Europa poate modela această nouă lume dacă colaborează.”

Esteban GONZÁLEZ PONS, în numele Grupului PPE, a subliniat faptul că: „Parlamentul este un fel de spital al democrației. Ne aflăm aici în fața cetățenilor. Guvernele europene și instituțiile europene nu sunt de vină pentru virus, dar trebuiau să acționeze mai repede. Pe măsură ce se fac din ce în ce mai multe teste, se schimbă statisticile. Acum, noi ne comportăm ca și cum virusul nu ar putea reveni în toamnă, ne comportăm ca și cum am avea un vaccin. Eu nu zic că trebuie să ne gândim la scenariul cel mai prost, dar noi, ca responsabili politici, nu trebuie să neglijăm astfel de scenarii.”