În urma unui studiu realizat de către Asociația Spirits România (Asociația producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România), românii consumă anual băuturi spirtoase în valoare de 700 de milioane de euro. Din cauza evaziunii fiscale, statul încasează taxe și accize doar pentru 25% din aceste vânzări. Ca urmare a deciziei adoptate de guvern în 2013, decizie prin care s-a majorat acciza la alcoolul pur la 40%, piața neagră din cadrul acestui segment a crescut semnificativ. Astfel, cu toate că nivelul accizei a fost mai ridicat, producția fiscalizată în anul 2014 a fost cu 32% mai mică în comparație cu anul 2012, iar sumele încasate de stat din accizele pe alcool etilic au fost cu 2 milioane de euro mai mici. În prezent, acciza în România este de 1 065 euro pe hectolitru, aproape dublu față de nivelul minim recomandat de Directiva 92/84/CEE, de 550 euro.

Ce mecanisme are la dispoziție Comisia pentru a introduce un regim fiscal echitabil și sustenabil pentru companiile din cadrul sectorului băuturilor spirtoase?

Ce recomandări poate face Comisia autorităților române în vederea eliminării evaziunii fiscale din cadrul acestui sector?