Simplificarea depunerii cererilor pentru plata unică pe suprafață

Fermierii români se confruntă cu probleme la depunerea cererilor pentru plata unică pe suprafață. Agenția pentru plăți și intervenții în agricultură APIA a atras atenția asupra faptului că fermierii trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le dețin, din cauza statutului lor incert, iar în cazul în care se constată neconformități cu statutul juridic, fermierii riscă să nu primească plata subvențiilor sau să fie penalizați.

Legea 18/1991 a dus la fărâmițarea suprafețelor agricole, iar până în prezent au existat numeroase inițiative de recomasare. Terenurile agricole au constituit obiectul schimburilor între proprietari, arendași și societăți agricole, astfel că, în prezent, majoritatea suprafețelor nu se mai află în amplasamentul în care erau în urmă cu 24 de ani.

Conform legislației UE, fermierul trebuie să facă dovada că lucrează terenul pe care îl deține de drept, ceea ce înseamnă că fiecare cerere de plată trebuie să fie însoțită un volum de documente care să clarifice succesiunile, moștenirile, concesiunile, contractele de arendă etc.

Propunerea fermierilor români constă în aplicarea metodei „bloc unic utilizat” care ar reglementa situația suprafețelor agricole și ar reduce încărcătura birocratică actuală.

Care este opinia Comisiei cu privire la simplificarea depunerii cererilor pentru plata unică pe suprafață?