Situația drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană (2013-2014)

Fundamentele Uniuniunii Europeane constau in respectarea si promovarea drepturilor omului, a libertatilor fundamentale, a democratiei si valorilor consacrate in instrumentele ca ii garanteaza functionarea si tratatele internationale la care Uniunea este semnatara.

Consider ca statele membre au o responsabilitatea deosebita pentru punerea in aplicare a prevederilor cuprinse in tratatele ce apara drepturile si libertatile ale cetatenilor si stau la baza democratiei si a statului de drept. Tratamentul acordat valului de migranti ce traverseaza in acest moment Europa de catre autoritatile unor state membre ridica serioase semne de intrebare asupra respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale in UE.

Ne confruntam cu o serie de probeme majore care au nevoie de un raspuns urgent si concret in vederea eradicarii saraciei si a marginalizarii sociale, reducerea somajului si acordarea unui tratament si oportunitati egale tutror cetatenilor sai indiferent de tara in care s-ar afla.

Salut in acest sens importanta acestui raport, intr-un moment atat de nevralgic pentru Europa, cand sunt convins ca increderea reciproca si responsabilitatea partajata ar trebui sa primeze pentru a contracara pericolul subliniat de presedintele Juncker in dezbaterea Starea Uniunii: „o absenta Europei in Uniunea Europeana si o lipsa uniunii in aceasta Uniune Europana”.